Svetlosno zagađenje

Planeta Zemlja noću

Po mišljenju mnogih, sijalica je jedan od najbitnijih izuma za čovečanstvo. Od kada smo osvetlili noć možemo da uradimo mnogo toga i kada sunce zađe za horizont.

Ali, upotreba veštačkog svetla ima i svoje negativne strane. Zato je zagađenje svetlom sve češća tema naučnih krugova i mnoge organizacije i regulatorne agencije traže da se za ovaj problem pronađe rešenje.

A šta je tačno zagađenje svetlom?

Međunarodna asocijacija Dark-Sky definisala je zagađenje svetlom kao “neprimerenu i preteranu upotrebu veštačkog osvetljenja”.

Prema procenama naučnika 99 procenata Amerike i Evrope trpe posledice svetlosnog zagađenja. Čak trećina čovečanstva zbog svetlosnog zagađenja zapravo i ne može da vidi Mlečni put kada pogleda u noćno nebo.

U nekim mestima sa izuzetno visokim svetlosnim zagađenjem, noćno nebo je toliko osvetljeno sa zemlje da je više od 99 procenata zvezda na nebu zapravo nevidljivo za posmatrača sa zemlje.

U daleko ruralnijim područjima svetlosno zagađenje je znatno manje. Tako se pokazalo da su stanovnici Čada, Centralne Afrike ili Madagaskara najmanje pogođenim ovom vrstom zagađenja. Zato je u ovim područjima Mlečni put jasno vidljiv posmatraču sa Zemlje.

Mlečni put
Mlečni put

Studija iz 2017. godine pokazuje da se svetlosno zagađenje povećavalo u proseku za 2 procenta godišnje u periodu od 2012. do 2016. Godine. To ne zvuči kao mnogo, ali svake godine ti procenti se gomilaju.

Preterano osvetljenje koje širimo ugrožava eko-sisteme i životinje čiji je životni ciklus vezan noć. U velikim metropolama noćna svetla mogu da budu pogubna za ptice. Zaslepljene sjajem ili privučene veštačkim osvetljenjem, ptice postaju dezorijentisane i stradaju udarajući u zgrade.

Ugrožavamo i svoje zdravlje jer menjamo biohemijski ritam organizma koji zavisi od smene nivoa svetlosti i tame. Dokazano je i da nedostatak noćne tame utiče na čoveka u psihološkom smislu.

Ono što je zanimljivo je činjenica da su LED sijalice sjajno rešenje za uštedu energije, ali su pospešile porast svetlosnog zagađenja. Pošto su LED sijalice “štedljive” ljudi su zapravo prestali da brinu o količini energije koju troše.

Vreme je da se setimo da noćna tama ima i svoje prednosti i da smanjimo količinu veštačkog osvetljenja koju širimo oko sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *