Parkirališta bez asfalta

Umesto asfaltiranja: Rešenje za travnata parking mesta u gradovima

Pored uštede na troškovima za odvodnjavanje, upotrebom travnih rešetki doprinosi se i očuvanju prirodnog ciklusa kruženja vode jer površina ostaje propusna za vodu… za razliku od betona.

Svedoci smo da sve više pojavljuju neslavni primeri ograđivanje zelenih površina u gradskim blokovima kako bi nikao još poneki objekat ili kako bi se prostor izbetonirao i pretvorio u parkinge. Najnoviji slučaj pretvaranja ogromne zelene površine u betonska parkirališta stiže nam iz Novog Sada gde će se čak 4.000 kvadrata zelenila na Bulevaru Evrope pretvoriti u 181. parking mesto.

Nema sumnje da je potreba za parkiranjem u ovom delu grada ogromna, ali postavlja se pitanje da li postoje neka drugačija, savremenija i održivija rešenja za ovakve prenamene zelenog koridora u sive betonske površine. Odgovor je jednostavan – postoje!

travna resetka
Ne mora beton ili asfalt – rešenje travnatog parkirališta; Foto: ACO

 

Jedno od veoma zgodnih rešenja jesu travne rešetke koje površinama omogućavaju odgovarajuću stabilnost podloge uz očuvanje prirodnog izgleda. Ove saćaste strukture – ACO Areal – napravljene su od 100% recikliranog materijala, omogućavaju da površina bude i ozelenjena, a i da se može koristiti za parkiranja vozila. Pored uštede na troškovima za odvodnjavanje, upotrebom ovog sistema doprinosi se očuvanju prirodnog ciklusa kruženja vode jer površina ostaje propusna za vodu… za razliku od betona.

travna resetka
Saćaste strukture omogućavaju rast biljkama kao i oticanje vode; Foto: ACO

Ekonomičnije rešenje od betona ili asfalta

Ova rešetka je jednostavna za rukovanje i ugradnju, a rešetka je dovoljno čvrsta da može da se koristi i za požarne puteve. Otpornost na UV zračenje omogućuje dug vek trajanja, a ono što je najvažnije da je ovo rešenje ekonomično. Naime, kako se navodi u brošuri proizvođača ovo rešenje je povoljnije od asfalta ili sličnih betonskih rešenja.

travna resetka
Beli čepovi za označavanje parking mesta; Foto: ACO

Dakle, parking mesta se ne moraju betonirati. Postoje i alternativna, mnogo održivija rešenja za pravljenje parkinga za vozila u gradovima. Ne moramo birati između parkinga i zelenila – pametnim rešenjem možemo imati oba!

Izvor: Gradnja.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *