Uštedite energiju, pomozite životnoj sredini

Ne osuđujte druge kako rasipaju električnu energiju ako je ni sami ne štedite.

Da bi naša planeta Zemlja bila lepše mesto za život, potrebno je da mi kao pojedinci učinimo nešto za nju. Nešto što možemo i to svaki dan samo malim promenama u svakodnevnom životu.

Možda nije očigledno, ali postoji direktna veza između vaše potrošnje električne energije i životne sredine.

Kada trošite manje električne energije, smanjujete količinu otrovnih isparenja koje elektrane ispuštaju, čuvate prirodne resurse planete Zemlje i štite ekosisteme od uništenja.

Pored toga što ćete uštedeti na računima za struju,  doprinećete zdravijoj i srećnijoj životnoj sredini.

Zaštitite vazduh i sprečite klimatske promene

Da bi proizvela toplotnu energiju, većina elektrana sagoreva ugalj, sirovu naftu ili druga fosilna goriva. Iako je ovaj način stvaranja toplotne energije relativno jeftin, naša planeta plaća cenu kroz emisiju ugljen-dioksida, sumpor-dioksida i azotnog oksida koji su samo neki od nusprodukata koji potiču iz tradicionalnih metoda proizvodnje toplotne energije.

Kada se ugljendioksid ispušta u vazduh, on apsorbuje sunčevu toplinu, zadržava toplotu u našoj atmosferi i tako nastaje efekt staklene bašte.

Posledice efekta staklene bašte su:

  • Globalno zagrevanje;
  • Vreli toplotni talasi;
  • Suša;
  • Povećani intenzitet prirodnih katastrofa;
  • Smog i kisela kiša.

Kako elektrane sagorevaju više goriva da bi stvorile više energije, tako i proizvode više ugljen dioksida koji se ispušta u vazduh.

To može imati štetan uticaj na našu zemlju i naše živote. Zbog toga se traže novi načini proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Štednja potrošnje energije smanjuje količinu električne energije koju elektrane moraju da naprave, smanjujući na kraju količinu fosilnih goriva koja se sagorevaju svakog dana.

Mala promena koju mi možemo napraviti imaće veliki doprinos za životnu sredinu. Možemo koristiti LED sijalice umesto običnih, gasiti svetlo kad nam ne treba, kao i TV kad ga ne gledamo. Zašto bi nam klima bila upaljena kad nismo kod kuće?

Sa ekonomskog stanovišta, potrebno je sačuvati ograničene resurse. Kako fosilna goriva postaju sve manje dostupna, postat će izuzetno skupa.

Zagađenje vazduha izazvano ljudskim nemarom jedan je od glavnih razloga što biodiverzitet nestaje 1000 puta brže od normalne stope izumiranja.

Izlivanje nafte, koja se često dešava prilikom transporta fosilnih goriva pustoši podvodni biljni i životinjski svet i izbacuje otrov u okeane.

Elektrane na ugalj su navodno najveći izvor zagađenja nadzemnih i podzemnih voda. Svake godine elektrane ispuštaju milijarde tona otrovnog otpada, često sadrže arsen, živu i olovo.

Potrošite manje, štedite više, smanjujući potrošnju električne energije u vašem domu.

Iako se vaša sopstvena prilagođavanja uštede energije mogu činiti nebitnim, mali koraci postaju veliki ako se pomnože sa 7 milijardi ljudi koji žive na planeti Zemlji.

Da li je u solarnoj energiji spas i da li bi ona mogla da zameni energiju koju dobijamo iz elektrana?

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *