U Australiji izgorelo 9 miliona hektara, a više od milijardu životinja je izgorelo

Mesecima u nazad požari su se raširili celom Australijom i do sad je, verovali ili ne, izgorelo oko 9 miliona hektara, što je ukupno više od cele površine Srbije.

Vekovima se prate požari u ovoj zemlji (pogledajte sliku ispod) i oni nisu neuobičajena pojava, ali ove godine su daleko intenzivniji i brže se šire pod uticajem klimatskih promena.

Trenutno na teritoriji Australije gori više od stotinu požara, a ne jednoj od lokacija tri požara spojila su se u jedan – megapožar koji sada zahvata oko 600.000 hektara.

“Ovo je verovatno najveći požar u Australiji. Bilo je razornih sezona po pitanju intenziteta požara, ali je ovo presedan. Sve brojke i slike to potvrđuju. Milijardu i 250 miliona životinja je izgorelo”, ukazuje Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju.

Stručnjaci iz celog sveta kažu da je razlog zbog kog su požari ove godine nezaustavljivi je što je prošla godina bila jedna od najtoplijih u više od 100 godina, a palo da skoro nije ni bilo. Klimatske promene su, takođe, odigrale svoju ulogu.

“Klimatske promene doprinele su da požari budu češći, intenzivniji, da budu teži za kontrolu, brže se šire”, ukazuje Đurđević.

Objašnjava da se u zemljama koje su podložne požarima inače planski pale područja pa se pravi “bafer zona” između lokacija gde bi mogao da nastane požar. Ove godine, kaže, ta stragegija nije bila dovoljna da spreči širenje požara.

“Kada negativne posledice klimatskih promena postanu tako velike da ne možete da ih vratite, to se zovu tačke preokreta. Naučnici upozoravaju da smo sve bliže tim tačkama. To je situacija kad nešto više ne može da se vrati u pređašnje stanje”, napominje Đurđević.

Nažalost ni kiša nije dovoljna 

Požar koji je zahvatio Australiju je veći požar od požara u Amazoniji i Kaliforniji, pa čak i kad se sabere površina te dve lokacije. Da bi se vatra primirila, ni kiša nije dovoljna.

“Potrebno je oko 100 litara kiše po kvadratu da bi se požari prirodno zaustavili. To su padavine koje se dešavaju mesečno, pa je teško očekivati da se tako nešto desi u par dana, posebno što je jako sušno”, napominje Đurđević.

Prema njegovim rečima, u opasnosti od velikih požara su i Mediteran, Španija, Francuska.

Kiša je ipak pala

Već dva dana jaka kiša pada na istoku Australije, dajući predah vatrogascima iscrpljenim mesecima žestoke borbe protiv poljskih i šumskih požara, od kojih su desetine i danas van kontrole.

U sezoni požara neviđenih i po obimu i po trajanju, koja je počela rano, još u septembru, poginulo je 28 ljudi i izgorele su hiljade kuća.

Pogoršanu globalnim zagrevanjem, ovu sezonsku krizu šumskih požara podstaklo je naročito vruće i suvo vreme poslednjih meseci na tom ogromnom ostrvskom kontinentu.

Danas je kiša najjača za gotovo deset godina pala u većini područja oštećenih vatrom, saopštila je vatrogasna služba Novog Južnog Velsa i dodala da “drži palčeve da će se to nastaviti i narednih dana”.

Međutim, danas je tridesetak velikih požara i dalje van kontrole upkos kiši, isto kao i u četvrtak, rekao je taj izvor.

Kiša prouzokovala druge probleme

Koale i druge životinje iz australijskog parka gmizavaca na istočnoj obali Novog Južnog Velsa spasavane od – poplava.

“To je neverovatno: još prošle nedelje smo svakodnevno imali neposrednu opasnost od šumskih požara, a danas je ceo tim na natopljenom terenu, boreći se da spase naše životinje i zaštiti park od poplave kakvu u parku nismo doživeli više od 15 godina”, rekao je direktor nacionalnog parka Tim Fokner.

Ispostavilo se da su pljuskovi dvosekli mač jer voda otežava intervencije vatrogasnih vozila koja se zaglavljuju na blatnjavim šumskim putevima.

Uz to, planine koje su poslednjih meseci ogolele zbog požara, ne mogu zadržati vodu i bujice blata se slivaju niz potoke.

Osiguravajući zavod Australije procijenio je da je šteta dostigla 700 miliona australijskih dolara, ali da se očekuje da će troškovi biti značajno veći.

Dve slike koje govore 1 milion reči

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *