Sela u dolini Jadra leže na novoj nafti

Ruda koju su istraživači Kompanije “Rio Tinto” pronašli 2004. godine u dolini reke Jadar, nazvana je Jadarit, a popularno je zovu i „srpska nafta“.

Prva istraživanja započeta su pre više od jedne decenije, a u pitanju je zapravo najveća rezerva litijuma u Evropi.

Ovaj deo Lozničkog kraja oko Jadra, sada opsedaju istraživači i ekolozi, a meštani, gledaju u bolje sutra. Jadarit je velika je nada meštana, ne samo Loznice, već i Srbije.

Na dubinama od oko 300 metara počinje zapravo nova industrijska epoha jer na toj dubini se nalazi litijum kojim bi mogli da snabdevamo ceo svet.

Bez litijuma ne može da se proizvede električni automobil, a ni mobilni telefon. Bez njega jednostavno nije moguća budućnost u kojoj će pokretačka snaga biti električna energija.

Istraživanja ovog nalazišta će biti gotova do kraja ove godine, a početak eksploatacije rude očekuje se u bliskoj budućnosti. Otvaranje rudnika najavljeno je za 2023. godinu.

Osim rudnika, veruje se da će litijum doneti i druge fabrike, možda i onu električnih automobila, što je naša karta za svetliju budućnost.

Mi smo oduševljeni radom Rio Tinta. Napravili su izvrstan kontakt s meštanima. Zaposlili su lokalne ljude, nasuli puteve – kažu meštani.

Kako kaže Tomislav Arnautović, koordinator za saradnju sa kompanijom Rio Tinto, ali čovek koji je zadužen za lokalni ekonomski razvoj, daradnja sa ovom kompanijom odvija se na više nivoa.

Imamo mesečno jednom sastanak sa njihovim predstavnicima. Informišemo ih o dešavanjima ovde, a oni nas redovno o njihovim radovima, o planovima malo manje. Mi to poštujemo – kaže Tomislav.

Kako smo saznali, zbog otvaranja rudnika neke kuće će morati da se isele. Ipak, veruje se da će svi domaćini za svoje kuće i imanja dobiti pravednu naknadu. Lokalna samouprava će se ipak pobrinuti da sve što u tom procesu bude dogovoreno, bude i ispunjeno.

U gradu, ali i okolini, nadaju se da će budući rudnik privući niz kooperanata. To bi, donelo višestruke koristi, poboljšalo standard i uvećalo plate. A kompanije iz celog sveta se već interesuju za budući rudnik i to za sada najviše iz Australije.

Nalazišta u selima u okolini Loznice obradovala su meštane, koji jedva čekaju da se otvori rudnik. Očekuju, da mladi nađu posao, a da će se neki i vratiti iz belog sveta.

Ipak, meštane još uvek najviše interesuje kada će početi rudnik da radi i na koliko će biti procenjen otkup zemljišta. U planu je inače da se otkupi nekoliko stotina hektara zemlje.

Ne kriju meštani ogromnu nadu, prate, pitaju, obilaze, gledaju bušotine…

Na sastancima stručnjake iz Rio Tinta pitaju uglavnom koliko je opasno to što se dešava u njihovim selima. Da li je bezbedno, utiče li na zdravlje…

Bitno je da vode najviše brigu o ekologiji, da li je to zdravo, zaštićeno, a oni nam sve to često i objašnjavaju. – dodaju meštani

Dakle, očekivanja od rude Jadrit su velika. Ostaje samo da se krene sa ekspoatacijom i daljim razvojem Lozničkog kraja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *