Plastika od konoplje

Uzgoj industrijske konoplje doživljava neverovatan rast u Srbiji, a razlog je dobra zarada od prodaje cveta i zrna.

Industrijska konolja je sveopšte prihvaćen termin za kontrolisano uzgajanje sorti konoplje sativa. Onoga čega mnogi nisu svesni je to da ova biljka nije isto što i njena psihoaktivna sestra, marihuana.

Industrijska konoplja sadrži manje od 0,5% THC-a, psihoaktivne supstance koju sadrži marihuana. Prema tome nije moguće „naduvati se“ industrijskom konopljom.

Konoplja se i dalje obilato gaji u svim krajevima sveta i od nje proizvodi jedno od najizdržljivijih prirodnih vlakana poznatih čoveku. Vlakno ima primenu u mnogim industrijskim granama uključujući tekstilnu, papirnu, prehranbenu i industriju proizvodnje biolastike.

Plastika od konoplje je bioplastika dobijena upotrebom industrijske konoplje. Nivo vlakana kanabisa koja formiraju polimernu bazu varira, od standardnih plastičnih materijala ojačanih vlaknima do onih sa stopostotnim procentom udela konopljine celuloze.

Postoje mnoge prednosti upotrebe plastike od konoplje u poređenju sa upotrebom standarnih polimerskih jedinjenja dobijenih iz nafte.

Veća izdržljivost uz minimalnu težinu

Dodavanjem organskih vlakana konoplje plastici jača se matrica polimerne baze. Ova vlakna se prostiru kroz nasumičan raspored čineći da se materijal ojačava.

Dodavanjem vlakana konoplje, materijal i dalje ostaje izuzetno lagan. Dok se snaga i izdržljivost značajno povećavaju, ukupna gustina povećava se samo marginalno.

Ovo zajedno rezultira i daje kompozitan materijal koji poseduje osobine izuzetno jake izdržljivosti uz savršen odnos gustine i snage. To stvara mogućnosti primene u oblastima gde je u isto vreme potrebna kombinacija visoke izdržljivosti i lakoće materijala, kao što su automobilska, avio i svemirska industrija.

Biorazgradiva i pogodna za recikliranje

Kada se pravi od biorazgradive baze polimera dobijene iz kanabisa, plastika je potpuno biorazgradiva i pogodna za recikliranje. Upravo ovde leži najveći potencijal ovog materijala.

Obično postupak recikliranja posmatramo kao ponovnu upotrebu ili davanje novih oblika mehaničkim delova, dok bismo upotrebom više materijala koji su potpuno biorazgradivi mogli uspostaviti potpuno novi životni ciklus proizvoda.

Pogodna za okolinu

Konoplja je poznata po svojoj sposobnosti da apsorbuje ugljen-dioksid(CO2), kojeg udahne i do četiri puta više za period svog odrastanja koji traje 12 do 14 nedelja, nego prosečno drvo za isti taj period.

Proizvodnja plastike od kanabisa zahteva između 22 i 45% manje energije nego proizvodnja plastike od foslinih goriva.

Konkurentna cena i jednostavnost proizvodnje

Cena sirovina za prozvodnju plastike od konoplje je marginalno veća od cene sirovina za proizvodnju plastike od jedinjenja iz nafte. Usev kanabisa je izuzetno lak za uzgoj i može biti, kako se do sada pokazalo, zasejan gotovo bilo gde. Iz te činjenice izreka: Raste kao konoplja(korov).

Takođe izuzetno obnavlja zemljište. Odgajivači će je koristiti kao odličnu kulturu za obnavljanje zemljišta i dopunu mineralima koje su apsorbovale druge kulture useva tokom sezonskog ciklusa.

Jedini problem sa kojim se ovde susrećemo jeste činjenica da je ilegalna…i da mnoge kompanije moraju da je uvoze.

Laka za proizvodnju

Plastika od kanabisa je u potpunosti pogodna za ubrizgavanje, dozvoljavajući da od nje bude proizvedeno mnogo proizvoda koje koristimo svaki dan.

Ovaj proces započinje tako što se sirovina topi unutar bunkera i zatim izliva u kalupe. Nakon što se materijal stvrdne, deo je gotov. Ovaj proces je veoma efikasan i uz minimalne troškove može se proizvoditi mnogo kompleksnih delova složene geometrijske strukture.

Uz sve koristi koje društvo može imati upotrebom plastike od kanabisa i legalizacije uzgajanja indutrijske konoplje, sramota je da je ona danas ilegalna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *