Uvac: Prirodno bogatstvo Srbije

Specijalni rezervat prirode Uvac je prirodno dobro od izuzetnog značaja u jugozapadnoj Srbiji. Okružen je planinama Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik i zahvata površinu od 7543 hektara.

Oko 2/3 rezervata se nalazi na teritoriji opštine Nova Varoš, dok se 1/3 nalazi na teritoriji opštine Sjenica. Minimalna nadmorska visina rezervata je 760 m, a maksimalna 1322 m.

Posebna vrednost ove doline su specifični uklješteni meandri. Ovi meandri postali su zaštitni znak Uvca i njihova slika pretenduje da bude simbol prirodnih bogatstava Srbije. U okolini se mogu naći mnogi kraški oblici: kraške površi, uvale, vrtače, okapine, pećine i jame.

Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do jednog od najvećih do sada poznatih pećinskih sistema u Srbiji, a to je Ušački pećinski sistem dužine 6.185 m

Rezervat prirode Uvac izdvaja prisustvo oko 130 vrsta ptica.

U najznačajnije spada Beloglavi sup, koji je bio jedna od samo dve preostale vrste lešinara, koje se danas gnezde na području Srbije.

Vredno je i značajno istaći činjenicu da su se na područje rezervata u prethodnih nekoliko godine vratile još dve vrste orlova lešinara koje su nekada nastanjivale ovo područje. Reč je o Crnom lešinaru i Beloj kanji.

Pored velikog bogatstva ornitofaune, značajno je je i prisustvo retkih i ugroženih vrsta sisara i druge faune, poput vuka, medveda, divljih svinja, licica, zečeva, jazavaca, kuna…

Prisustvo čiste vode vodotoka i akumulacija, staništa su 24 vrste riba, a njihovi pojedini delovi su i prirodna plodišta mladice, potočne pastrmke, jezerske pastrmke, zlatovčice, smuđa, klena, skobalja, potočne mrene.

Članovi organizacije “Srbija za mlade”, koja istražuje, otkriva, promoviše, ali i čuva turističke potencijale Srbije, od prethodne godine organizuje akcije čišćenja.

“Srbija za mlade tokom cele godine vodi mlade ljude po Srbiji i ideja je da, osim što želimo da pokažemo da je Srbija lepa, i da je očuvamo”, kaže predsednik organizacije “Srbija za mlade” u Novom Sadu Marta Đorđević.

“Drago nam je da možemo da damo svoj doprinos da bi priroda Srbije bila čistija, da bi Srbija bila čistija i da bi podigli malo svest ljudi koji ostavljaju ovo smeće ovde”, kaže Davor Gavranović iz Beograda.

Ivana Vuković iz Gornjeg Milanovca kaže da je cilj da se stvori svest koliko je važno da taj jedan papirić koji se baci, postaje gomila smeća koja zaista narušava prirodu.

Uprkos svakodnevnim naporima, 15-ak zaposlenih u Rezervatu Uvac, koji se prostire na oko 7,5 hiljada hektara teritorije dve opštine, svakog proleća, sa ovog prostora ukloni oko 3.000 vreća smeća.

“Najviše je smeća s proleća, kada se tope snegovi i te pritoke koje dolaze u jezero Uvac, donose smeće”, kaže Marko Obućina, čuvar “SRP Uvac”.

  1. d. direktora “SRP Uvac” Miljka Dučić kaže da je vrlo teško izboriti se svakodnevno sa lošim navikama posetilaca.

“Ono što danas pokupite, sutra dan naiđe neko drugi, nažalost sa sličnim navikama ko će isti zločin prema ovoj prirodi učiniti, tj, ostaviti smeće”, navodi ona.

U međuvremenu organizacija Srbija za mlade nastavlja sa svojim akcijama čišćenj Uvca.

Ove akcije okupljaju mlade uspešne ljude oko zajedničkog cilja, da sačuvamo prirodna bogatstva Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *