Da ne zaboravimo: 2017. su se plavi psi šetali ulicama

Negativan ljudski uticaj na planetu je svakog dana sve veći.

Mi kao pojedinci smo svesni toga, ali ne činimo baš mnogo da se situacija promeni.

Industrijsko zagađivanje predstavlja nepoželjan ishod rada fabrika, poput ispuštanja štetnih hemikalija koje mogu zagaditi vazduh, vodu i zemlju.

Degradacija ekološkog sistema zbog zagađivanje se ogleda i u ekstremnim promenama vremena što na kraju dovodi do prirodnih katastrofa.

Plavi psi na ulicama Mumbaja

Kada su se na ulicama Mumbaja avgusta 2017.godine pojavili psi plave boje, javnost je bila šokirana. Prvo se sumnjalo na nepoznate ljude koji idu okolo i farbaju pse, ali je boja bila previše slaba da bi to bio slučaj.

Građani su ubrzo pojavu prijavili policiji koja je otkrila da su se psi kupali i pili vodu iz reke Kasadi. Ova reka je već godinama neupotrebljiva kako za plivanje, tako i za ribolov, voda nije za piće i sve to zbog visoke količine hemijskog otpada.

Otpuštanje boje u reku je protivzakonito i ne samo to, već i bilo kakvo zagađivanje od strane fabrika.

To je zakon, do zagađivanja dolazi u svakoj industrijskoj zoni, ali političari i vlada su izabrali da to zanemare i gurnu u stranu.

Zakon ne predstavlja nikakvu zaštitu, sve dok se ne pojavi neko ko će taj zakon sprovesti u delo.

Kako je voda uticala na ove pse tako utiče i na drugi životinjski svet u okolini. Povećao se broj uginulih riba u reci, što dovodi do toga da ribari nemaju svoj izvor hrane kao nekad.

Povećani su i rizici od širenja bolesti od strane komaraca koji napreduju i žive kod Kasadi reke i dolaze u kontakt sa uginulim ribama.

Nakon incidenta sproveden je test kvaliteta vode gde je uočeno da nivo kiseonika nije ni blizu standarda.

Fabrika je na kraju zatvorena jer je nivo otpada 13 puta veći od dozvoljene norme, što je na kraju i dovelo do toga da psi poprime plavu boju.

plavi-psi-indija

Industrijsko zagađivanje životne sredine doprinelo je da i sam kvalitet vazduha u Indiji znatno opadne. Nju Delhi se nalazi na samom vrhu skale „najgori vazduh“ u klasi glavnih gradova.

Kvalitet vazduha u Mumbaju je opao za 64 posto u poslednjih 10 godina.

Kakav vazduh udišemo?

Iako ne možemo da ga vidimo, zagađen vazduh je svuda oko nas.

Svakim uzdahom, u sebe unosimo čestice koje mogu napasti naše srce, pluća i mozak.

Ovo je urgentan problem, jer je 9 od 10 ljudi izloženo vazduhu koji je ispod propisanog standarda kvaliteta.

Za sve ključne zagađivače vazduha postoji određeni standard koji mora da se poštuje kako bi vazduh bio u normalnoj granici, ali ne postoji mehanizam koji će osigurati da svi glavni gradovi održavaju taj standard i ne krše pravila.

Mi kao pojedinci se možemo potruditi da damo naš doprinos u borbi za čist vazduh tako što ćemo umesto automobilom na posao otići peške ili biciklom, isključićemo svetla koja nam ne trebaju i nikada nećemo spaljivati smeće, jer to ide direktno u vazduh.

Ako automobilom idete na posao svaki dan i to sami, bar jednom mesečno umesto da na posao odete automobilom, idite autobusom!

Tako ćete se prošetati, uštedeti koji dinar za benzin i smanjiti dnevno zagađenje životne sredine.

Utičite svojim stavom i na kolege, jer što je više ispravnih odluka, vazduh koji udišemo biće boljeg kvaliteta.

Mislite o tome, vazduh je svuda oko nas, potreban nam je čist kako bismo nastavili da živimo bezbrižno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *