40 tona nafte se izlilo u Južni Pacifik

40 tona nafte izlilo se u Južni Pacifik, u delu područja Patagonije u Čileu koji je zabačen i netaknut. Ovu vest je u nedelju 28.7.2019. potvrdila čileanska mornarica.

Područje Patagonije je region koji obuhvata južni deo Južne Amerike tj. Čile i Argentinu.

U saopštenju čileanske mornarice navedeno je da je u subotu 27.7.2019. primljen poziv rudarske kompanije CAP koja je primetila izlivanje nafte u blizini ostrva Guarello, oko 2800 km južno od Santijaga, glavnog grada Čilea.

Čileanska mornarica je saopštila da je rasporedila brodove na to područje kako bi kontrolisala štetu od izlivanja nafte i pokrenuta je istraga.

“Aktiviran je centar za kontrolu zagađenja mora”, rekao je Ronald Baasch, zapovednik Treće mornaričke zone, za lokalne medije.

Kompanija CAP je saopštila da je izlivanje nafte zahvatilo zaliv i da su odmah započeli uklanjanje nafte iz okruženja.

Područje Patagonije je jedno od najnetaknutijih područja u svetu i poznato je kao bio rezervat.

Divljina Patagonije nalazi se na najjužnijem delu Južne Amerike koju dele Argentina i Čile i često je ugrožena.

Čile je potpisao istorijski akt očuvanja prirodne sredine kako bi zaštitio 5 nacionalnih parkova ukupne površine od 4 miliona hektara.

Ljudskom nepažnjom uništava se životinjski svet, a neke vrste se čak istrebljuju.

Često se zapitamo šta izaziva nagle klimatske promene, zašto se dešavaju poplave, zašto je sve više reka zagađeno, a pijaće vode sve manje.

Odgovor je jednostavan: Ljudi uništavaju prirodu svojim greškama, nekad slučajnim a nekad namernim.

My Planet je portal koji će o ovakvim greškama kao što je izlivanje nafte u Pacifik izveštavati i svaki put osuđivati ljudsku nepažnju koja se odražava surovo prema našoj prirodnoj sredini.

Isčekujemo da vidimo kako će se ovaj problem rešiti i kakve će posledice ostaviti po životinjski svet i prirodu Patagonije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *