Obojeni pejzaži širom sveta oduvek privlače turiste, umetnike, ljubitelje prirode i druge posetioce. Ova mesta se bogatstvom boja izdvajaju od ostalih i sigurno ćete poželeti da ih posetite.
INDIJA

my-planet-indijaPrepoznatljiva je u svetu, zahvaljujući kulturi koja traje 4500 godina. Velika je u svakom pogledu, sedma u svetu po površini, druga u svetu po broju stanovnika, sve religije sveta su zastupljene u njoj. Za Indiju se kaže da je zemlja kontrasta. Mi smo se pozabavili bojama Indije. Beli mermer Tadž Mahala, kitnjasti Budistički hramovi i živopisne gradske pijace…

Šoping na šarenim pijacama u Kolkati, Čenaju ili Majsoru gde veliki broj prodavaca nudi rukotvorine, cveće, voće, povrće, nakit, suvenire…

Tadž Mahal, spomenki ljubavi, postao je UNESKO-v spomenik Svetske baštine opisan kao „dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svetskog nasleđa.“


STARI GRAD HIVA – UZBEKISTAN

Hiva je bivša prestonica Horezmije i Hivskog kanata. Ranije se zvala Horezm. Hiva je podeljena na dva dela. Spoljašnji grad poznat pod nazivom Dišan Kala bio je zaštićen sa zidom sa 11 vrata. Unutrašnji grad (Ičan Kala) je okružen zidovima od cigle, za čije se temelje verue da su iz 10. veka. Sadašnji zidovi su iz 17. veka i imaju visinu do 10 metara. Šarmantan Stari grad sadrži više od 50 istorijskih spomenika i 250 starih kuća iz 18. i 19. veka. Ičan Kala u Hivi nalazi se na UNESKO-voj listi svetske baštine.


“GUM WALL” – Sijetl, SAD

Manje poznata turistička atrakcija Sijetla  je Gum Wall. Tradicija lepljnja žvakaćih guma na zid traje od 1993. godine, a 1999. godine, zid je proglašen turističkom atrakcijom grada. Zauzima drugo mesto na svetu u kategoriji turističkih atrakcija sa najviše bakterija, odmah iza Blarney Stone-a u Irskoj.

gumeni zid2


BUDISTIČKI HRAMOVI – JUŽNA KOREJA

Kitnjasti budistički hramovi u Južnoj Koreji, stari su više hiljada godina. Čudesnu lepotu ovih hramova doživećete u vreme Budinog rođendana. To je veliki praznik, čiji se datum proslave određuje po Kineskom lunarnom kalendaru, pa nije uvek istog datuma. Tada se budistički hramovi ukrašavaju hiljdama i hiljadama šarenih lampiona želja, koji svetle tokom noći – prizor od kog zastaje dah!

juzna-koreja-1


ZABRANJENI GRAD – KINA

Carska palata kineskih dinastija, a danas muzej, Zabranjeni grad u Pekingu obiluje prelepim bojama. Krov je uglavnom prekriven žutim glaziranim crepom, žuta boja je bila zvanična boja kineskih careva. Svih 9999 prostorija dekorisano je statuama, što je prostorija važnija, više je statua u njoj. Najvažnija soba ima maksimalno 10 statua.


HITSUDŽIJAMA PARK – JAPAN

Više od 400 000 cvetova Moss Pink-a cveta od sredine aprila do sredine maja, čineći ovaj neverovatan pejzaž.

japan-2


POLJA PIRINČA – KINA

Ova terasasta polja kreiraju neverovatan niz različitih boja, dok istovremeno pružaju pirinač milionima širom Kine.


KAVAČI FUDŽI BAŠTA – JAPAN

Bašta ima 20ak očaravajućih vrsta visterije. Šetnja kroz tunel je nadrealno iskustvo za posetioce.

cvetni-tunel-2


CVETNA POLJA – HOLANDIJA

Svetski renomirano holandsko cveće dolazi iz ovih najvećih bašti sa preko 7 miliona cvetova.

holandija-3


KANO KRISTALES REKA – KOLUMBIJA

Poznata kao reka 5 boja i tečna duga, Kano Kristales reka je predivna za gledanje. Od jula do novembra reka je obojena predivnim nijansama žute, zelene, plave, crne i naročito crvene boje.

kano-kristales-2


LEDENE PEĆINE – ALJASKA

Ledene pećine ispod Mendenhal glečera su magična mesta koja bi uskoro mogla nestati usled globalnog otopljavanja. Mendenhal glečer, dugačak 12km, se od 1958. godine smanjio za 2 km dužine.

ledena-pecina-1