Krit je najveće grčko ostrvo, a peto po veličini u Sredozemnom moru, posle Sicilije, Sardinije, Kipra i Korzike. Saobraćajnica koja spaja istok i zapad ostrva dugačka je oko 310 km, dok je u pravcu sever-jug ostrvo široko oko 45 km. Glavni grad je Iraklion, velika luka i najveći grad na ostrvu. Ostala značajna naselja su Hanja, Retimno, Sitia, Ierapetra i Agios Nikolaos.

Zbog velike udaljenosti od kontinentalnog dela Grčke, do Krita se najlakše stiže avionom. Ove godine vam nudimo avio prevoz kompanije Ellinair, koja saobraća na relaciji Beograd – Iraklion, po veoma povoljnim cenama.

Trajektom do Krita se dolazi iz luke Pirej. Cena po osobi za mesto na trajektu kreće od 39 eur (može varirati u zavisnosti od kompanije), a za auto od 85 eur u jednom pravcu. Vožnja traje oko 8h do luke Iraklion. Važno je napomenuti da se odobravaju popusti deci, zatim za povratnu vožnju, kao i za prevoz u određenim terminima sa nižom frekvencijom putnika.

Krit je ostrvo prelepih plaža, živopisnih sela koja čuvaju grčku tradiciju, brojnih pećina, lepih jezera i fascinantne istorije. Najatraktivnije plaže su Elafonisi, Balos i Falasarna u okolini Hanje, i plaža Vai sa stablima palmi na istoku ostrva. Maslinovo ulje sa ostrva Krit proglašeno je najboljim na svetu.

Ostrvo Krit je podeljeno na četiri oblasti: Hanja, Retimno, Iraklion i Lasiti. Oblasti Hanja i Iraklion sa mestom Hersonisos nude brojne sadržaje za mlade: dobar noćni život, atrakcije na vodi, aqua-parkove i dr.

Za vas smo izdvojili veoma povoljan smeštaj na Kritu, sa izuzetno dobrim odnosom između cene i kvaliteta, na odličnim lokacijama. Po povoljnoj ceni naročito se ističu Fotula apartmani, u mestu Agia Pelagia, na samo 20km od Irakliona. Samo mesto Agia Pelagia karakteriše dobra snabdevenost, nema talasa i vetra pa se mesto može preporučiti porodicama sa decom. Ukoliko za vašu bazu izaberete istok ostrva, toplo vam preporučujemo hotel Kalipso, koji se nalazi u centru mesta Elunda. Samo mesto je šarmantno, sa lepom lukom u centru, a nalazi se na svega 10 km od, po mnogima najlepšem mestu na Kritu, mondenskom letovalištu Agios Nikolaos.