Betoniranje bare Reve

Bara Reva je oaza divljine na levoj obali, na kojoj je do sada nađeno preko 150 vrsta ptica, ali to ne sprečava kamione kompanije CRH Srbija (cementara Popovac kod Paraćina) da u nju izručuju otpadni beton.

Na Fejsbuk stranicama Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ali i Lige za ornitološku akciju Srbije, sredinom prošle godine imali smo priliku da jasno vidimo fotografije na kojima se vidi kamion ove kompanije kako u ovo zaštićeno stanište izbacuje preostali beton.

Kako kažu, aktivista koji je prisustvovao događaju i vozaču ovog kamiona ukazao na evidentno vršenje krivičnog dela, umesto izvinjenja dobio je pretnje!

Inače, Bara Reva je deo područja za ptice od međunarodnog značaja. Osim 152 vrste ptica koje su zabeležene na ovom zatićenom staništu, uključujući strogo zaštićene vrste poput orla belorepana – koji se hrani ribom iz ovog jezera, ovde se mogu naći i vidre – koje se takođe hrane ribom koja je prisiljena da pliva u otpadu. Tu su i biljne vrste kao što je beli lokvanj.

CRH Srbija se na svom sajtu hvali politikama zaštite životne sredine i nekakvim standardima, ali to valjda ne važi za Republiku Srbiju već za neke druge države u kojima takođe posluju.

Nakon pojave fotografija na Fejsbuku i pisanja portala Lobi info na ovu temu, slučaj Bara Reva je zaintrigirao javnost i medije.

Tom prilikom protal Lobi info kontaktirao je i navedenu kompaniju kako bi dobili njihov komentar ovog slučaja.

Saopštenje kompanije CRH Srbija ovim povodom bilo je sledeće:

Menadžment kompanije CRH Srbija intenzivno ispituje sve relevantne činjenice i informacije vezane za fotografije miksera sa oznakama firme koji izručuje otpadni beton u prirodnom okruženju, a koje su se pojavile u javnosti i na društvenim mrežama.

Kao kompanija koja zaista želi da bude društveno odgovorna, a ne samo deklarisano i na papiru, menadžment se obavezuje, da će u slučaju da je u pitanju kompanijska odgovornost, preduzeti mere protiv odgovornih lica, kao i da će sanirati svu štetu koja je na taj način nastala.

O rezultatima interne istrage, kao i o svim daljim aktivnostima, CRH Srbija će obavestiti javnost, i posebno one građane i nevladine organizacije koje su na društvenim mrežama i u javnom prostoru najpre iznele svoju zabrinutost.

Kako smo saznali, reagovala su i brojna udruženja sa leve obale i iz Beograda. Time je javnosti stavljeno do znanja da ovakva dešavanja više ne mogu da prođu neprimećeno.

Ipak i godinu dana kasnije zločin se nastavlja od strane iste kompanije. Prema informacijama koje je objavilo ekološko udruženje Bela čaplja, u Krnjači iz fabričkog kruga kompanije CRH, direktno su prokopali kanal u baru Reva i na ovaj način izbaciju velike količine otpadnog betona.

Nakon prvobitnog skandala, Fabrika Betona CRH u Krnjači, koja se nalazi uz samu Baru Reva, već je bila opomenuta.

Tada je praćenjem GPS uređaja mixera za beton dokazano ovo kretanje i menadžment kompanije je obećao da će otkloniti svu nastalu štetu u prirodi i prekinuti sa takvim aktivnostima.

Međutim, kako reciklažni pogon ove fabrike nije u funkciji, rešenje za svoje poslovanje su pronašli u ponovnom izbacivanju betona u Baru Reva.

Ovoga puta GPS praćenjem se ne može dokazati ovaj zločin, ali zabeležen je kamerom savesnog sugrađanina.

Udruženja najavljuju zakonske mere i krivične prijave, ali dok se čeka da birokratija završi svoje ekološki zločin se nastavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *