Uzgajivači bašta na krovovima posao budućnosti

Srbija pokušava da pronađe svoje mesto u EU, a jedna od bitnih stavki koju će naša zemlja morati da podigne na viši nivo i da se uskladi sa EU propisima je ekologija.

Ekološka svest u Srbiji nije još uzela maha, ali ako planiramo da uđemo u EU, potrebno je da ulažemo u ekološka zanimanja koja su kod nas tek u razvoju.

Ekologija je oblast koja će našoj zemlji doneti veliki broj radnih mesta, približno 150 000.

Nova takozvana „zelena zanimanja“ su:

  • recikleri,
  • dizajneri,
  • inženjeri zelene gradnje,
  • uzgrajivači bašta na krovovima.

Kako bismo obezbedili svoju budućnost svet mora biti održiv, od vašeg naselja, grada, države, pa i vašeg krova.

Bašte na krovovima se smatraju poslom budućnosti, jer se stručnjaci u ovoj oblasti nadaju da će pored benefita zdravih i organskih namirnica uspeti da adaptiraju bašte da proizvode energiju.

uredjenje-terase
Slika preuzeta sa gradnja.rs

Holandska start ap firma Plant-e je razvila modularni sistem koji generiše struju iz potopljenih korena biljaka.

U svakodnevici, biljke proizvode organsku materiju kada pretvore sunčevu svetlost u energiju tokom fotosinteze. Ali, delovi te materije se ne koriste za rast nego odlaze u zemlju i bakterije ih razlažu. Taj proces proizvodi elektrone koje Plant-e hvata sa ugljeničnim elektrodama i upari ih sa suprotnom elektrodom, stvarajući time orgnsku bateriju.

Njihov prototip generiše dovoljno energije da može da se napuni baterija mobilnog telefona.

Cilj Plant-a je da naprave baštu na krovu veličine 100 metara kvadratnih, jer smatraju da bi to bilo dovoljno da se jedna cela prosečna kuća snabdeve strujom. Naglašavaju da njihov sistem funkcioniše sa bilo kojom biljnom vrstom koja se uzgaja u vodi.

Pored ovih inovativnih ideja koje nam daju nadu da budućnost može doneti zdrav način života i da će pomoći našem ekološkom sistemu da se obnovi, tu su i oni koji su takođe veoma korisni za životnu sredinu, ali i vas.

Prodaja pravo sa vašeg krova

U današnje vreme većina stanova na svojim balkonima uzgaja začinsko bilje. Imali nečeg lepšeg od sveže nane ili peršuna? Ako imate veću količinu, zašto jednostavno ne pokušate da prodate neki deo?

Možete pokušati da uzgajate i neko egzotično bilje ukoliko klima u kojoj ste odgovara. Možda će biti potrebno više nege, ali samim tim i zarada je veća.

Ako ste ipak osoba koja više voli cveće i ide vam uzgajanje raznih vrsta, zašto jednostavno ne biste naučili da pravite aranžmane ili bukete ? Prvih nekoliko poklonite sa napomenom kako planirate da se otisnete u preduzetničke vode i počnete sa prodajom istih.

Imate iskustva u krovnom baštenstvu, volite da uzgajate razne vrste biljaka, ali nikad niste pomislili da prodajete plodove svog rada?

Možda biste mogli da zaradite tako što ćete pomoći drugima da adaptiraju svoj krov u jednu prelepu baštu.

Pomozite onima koji se nalaze u urbanim sredinama, žive u stanu, a oduvek su želeli da imaju svoju baštu. Predložite im vaše dizajn ideje.

Pored toga, možete postati i edukator, snimiti video lekcije na temu krovnog baštovanstva  i time zaraditi ogromnu svotu novca. Mogu vam se javiti i kompanije koje su povezane sa tom vrstom baštenstva i ponuditi vam ugovor u zamenu za vaše sponzorisanje.

Ako volite cveće, razmislite o poslu uzgajivača bašata na krovovima zgrada ili tržnih centara jer je takvih poslovnih profila malo a tražnja za tim poslom će biti sve veća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *